Blusmiddelen


brandblusser-bram

 

Voor de scheepvaart gelden afwijkende regels voor de keuring van de aanwezige blusmiddelen aan boord. Maar 1 ding is helder ook deze dienen periodiek (eens per 2 jaar) gecontroleerd te worden. Goed afspreken waar en wanneer er gekeurd kan worden is een must.

Veiligheid Specialisten verkoopt onder eigen merk diverse brandblusmiddelen. Ook hebben wij voor u gecertificeerde specialisten beschikbaar, die voor u de inspecties van uw blusmiddelen, maar gelijktijdig ook noodverlichtingen, EHBO dozen en uw zwemvesten kunnen verzorgen:

reobsticker brandslang

Naast de kleine blusmiddelen; zoals brandslangen, diverse losse blussers en branddekens kunnen gelijktijdig de nood(weg)verlichtingen en zelfs de EHBO dozen worden gecontroleerd. Niet 3 verschillende bedrijven langs, maar in 1 keer alles (echt) gecontroleerd. Zwemvesten dienen een 24 uur test te ondergaan, dus die moeten we een dagje is ons bezit hebben.

Mooi meegenomen is dat elk te controleren item (blusser/verl & EHBO ds), meetelt in onze staffel, zodat u, uiteindelijk, goedkoper uit bent!

Nog mooier is dat wij de garantie geven, dat de controles worden uitgevoerd zoals het behoort te gebeuren. (niet alleen een stickers plakken en scannen zodat het dagelijkse target, van de monteur, wordt gehaald, en u geen controle heeft maar wel het volle pond betaald)

  • Brandslangen controleren en onderhouden
  • Losse brandblussers controleren, vullen en onderhouden
  • Noodverlichting controleren en onderhouden
  • EHBO dozen controleren en artikelen aanvullen.

Voor de Zee scheepvaart leveren wij de benodigde middelen zodat u zelf uw blussers kunt onderhouden en vullen.

Vraag vrijblijvend een prijsopgave voor uw schepen !

info@veiligheidspecialisten.nl of 036-5300235

Welke (brand) blusser moet ik hebben ?

Voor het maken van een juiste keuze is het naast de brandklasse ook de eigenschappen van de blusstof van belang!

Een poederblusser is het goedkoopste en kan voor elke brand ingezet worden. De verleiding is dus groot om deze aan te schaffen, maar de gevolgschade is zeer groot en “goedkoop”  wordt na het gebruik “duurkoop” !    Poederblussers worden daarom tegenwoordig vaak vervangen door de juiste type blusser op de juiste plaats.

In de scheepvaart en chemie-industrie worden de poederblussers nog wel veelvuldig gebruikt, maar ook daar begint de tendens om te buigen en zie je op steeds meer plekken Co2- en schuimblussers. Alhoewel op de zee scheepvaart en de grote binnenvaart schepen de poederblusser niet zal verdwijnen.

Schuimblussers zijn geschikt voor brandklasse A en B, maar veroorzaken bijna geen neven-/gevolgschade.

 

Formaat van de blusser:

Ook is het formaat van de blusser een punt ter overweging. Mensen die een BHV opleiding hebben gevolgd, kunnen en weten hoe de diverse blusmiddelen werken en hoe te gebruiken. Overige aanwezige hebben hier meer moeite mee, zo komen er tegenwoordig allerlei handzame blussers op de markt, bijvoorbeeld als spuitbus. Makkelijk in het gebruik, maar let op dat u wel een schuimblusser spuitbus koopt!

 

Kleur van de blusser:

Ook staat de rode kleur van de blusmiddelen ter discussie, immers in je mooie design winkel/kantoorpand of zelf woning, wil je niet dat grote rode lelijke blusmiddelen het beeld verstoren, maar je wilt wel veiligheid !

Veel gemeenten c.q. de brandweer accepteren, onder bepaalde voorwaarden en situaties, de diverse design blusmiddelen in allerlei kleuren en uitvoeringen. Deze blusmiddelen vallen echter niet onder wettelijke eisen/bepalingen !

Zorg dat u de schriftelijke goedkeuring van de gemeente/brandweer heeft en zonodig van uw verzekerings maatschappij. De verwachtingen zijn dat binnen enkele jaren deze producten wel zullen worden opgenomen in de wetgeving. (bewaar deze goedkeuring en andere belangrijke documenten niet op dezelfde locatie, maar liefst in een brandwerende kast)

Welke (brand) blusdeken moet ik hebben ?

In de media is discussie melding geweest van ondeugdelijke branddekens. Koop uw branddeken bij een specialiseerde winkel, en niet bij bouwmarkten en interieur-/meubel winkels. Zo heeft u de garantie dat uw deken voldoet aan de gestelde normen en u kunt verwachten dat u koopt, wat u verwacht te kopen.

Vaak wordt echter ook hier iets over het hoofd gezien, namelijk het formaat van de branddeken. ook hier geldt; voor welke situaties schaft u een deken aan ? Zo zal je met een 100 bij 100 cm niet makkelijk een persoon wiens kleding in brand staat kunnen blussen. (Uitzondering bij kleine kinderen) Een branddeken van 180 cm bij 180 cm is daar, ook niet echt geschikt voor.

De meest voorkomende en handzame formaat is daarom de 120 bij 180 cm branddeken. Andere formaten branddekens dienen slechts op die plaatsen te hangen, waar het een specifiek doel dient.